Diamante

Estrella

Kennel

A Shar-Pei

FCI-Standard

N° 309 / 09. 08. 1999 /

SHAR PEI

SZÁRMAZÁS : China

ALKALMAZÁS : Vadász és örzö-védö kutya.

FCI CSOPORT BEOSZTÁS :

II-es fajtacsoport Pinscher és SchnauzerMolosser és Sweizi havasi kutya és rokon fajták

Sekcio 2.1 Molosser és dog típusú kutyák Munkavizsga nélkül

RÖVID TÖRTÉNETI ÁTTEKINTÉS : Ez a kínai kutyafajta már évszázadok óta a dél-kínai tenger és a környezö tartományokban létezett és létezik. Valószínüleg Dialak városából származik, mely Kwun Tung tartományban található.

ÁLTALÁNOS MEGJELENÉS : Középméretü, élénk, tömeges, és kvadratikus felépítésü kutya, rövid ágyékkal. A fejen és a marnál redzött, kicsi fülek és az arcorri rész egy vízilóéra emlékeztet. Ez a küllem egészen egyedülálló. A kanok mindig nagyobbak, mint a szukák.

A LEGFONTOSSABB ARÁNYOK :. A Shar-Pei magassága a talajtól a marig ugyan olyan hosszú, mint a martól a fenékbúbig, különösen a kanoknál. A távolság az orrtükör és a stop között ugyanannyi, mint a stop és a fejbúb távolsága.

JELLEM/KARAKTER (WESEN) : Nyugodt, önálló, hüséges, nagyon szeretetreméltó a családtagokkal szemben.

FEJ : A fej arányaiban, nagyobb, mint, a test. A homlok és pofán lévö redök együttesen egy tokát is alkotnak.

KOPONYA : Széles, lapos.

Stop: mérsékelten hangsúlyozott.

ARCORRI-RÉSZ

Orrtükör : Nagy és széles, többségében fekete, de minden szín mely a szörtakaró színéhez ill, megengedett. Az orrlyukak tágasak.

Fang: A fajtára igen jellemzö. Már eredetétöl széles egészen a fang végéig, az elhegyesedés minden tendenciája nélkül. Jól kipárnázott ajkakkal és felsajkakkal. Az orrtükör mögött egy börkitüremkedés megengedett.

Száj : A nyelv, garat, foghús, és az ajkak többnyire kékes-feketék. Foltos nyelv megengedett. Egyszínü rózsaszín nyelv nem kívánatos. Azoknál a kutyáknál melyeknek a szörszíne elmosódott a nyelv egységesen levendula színü.

Álkapocs/fogak : Eröteljes álkapocs, szabályos ollós harapással, a felsö fogsor szorosan fedi az alsó fogsort és a fogak merölegesen illeszkednek az állkapocsba. Az alsó ajkak nem lehetnek olyan erösen párnázottak, hogy a fogzáródást akadályozzák.

Szemek : Sötétek, mandulavágású, bizalmatlan kifejezéssel. Ha a szörzet színe elmosódott a világosabb szín megengedett. A redök, a bör és a szörzet nem befolyásolhatja a tiszta tekintete vagy a szemhéjak funkcióját. Minden, ami a köthártya vagy a szemgolyó irritálására utal ugynacsak, nem kívánatos. Entropiumtól, ektropiumtól mentes.

Fülek : Nagyon kicsik, inkább vastag, hasonló egy egyenlö szárú háromszöghöz. A végei enyhén kerekítettek és igen magasan tüzött, így a fülvégek a szem irányába mutatnak. A fülek kimondottan a szemek fölött tüzöttek és szélesek, simán, szorosan a koponyához simulók. Az álló fülek igen csak, nem kívánatosak.

NYAK : Közepesen hosszú, eröteljes, a vállakhoz jól illesztett. A nyak alatti laza bör ne legyen túlzottan sok.

TEST / TÖRZS : A kifejlett kutyáknál, redök az egész testen nem kívánatosak, kivéve a marnál és a farok tüzésnél, itt egy mérsékelt redzöttség található.

Felsö vonal : A mar mögött kissé süppedt és az ágyék felé emelkedö.

Hát : rövid, eröteljes.

Ágyék tájék : Rövid, széles, enyhén ívelt.

Far : inkább lapos.

Mellkas : Széles, mély ; egészen a könyökökig ér.

Alsó vonal : Az ágyék kissé felhúzott.

FAROK : A tüzésnél a farok vastag, és a farkvég felé elhegyesedö. A farok nagyon magasan tzött, igen jellemzö a fajtára a farok tartása lehet : magasra ívelt, szorosan kunkorodó, a hátára vagy oldalára hajló. Csonka farok vagy a farok hiánya nem kívánatos.

VÉGTAGOK

Mellsö végtagok : Egyenesek, mérsékelten hosszú, erös csontozatú. A bör nem mutat redzöttséget.

Vállak : Jól izmolt a lapocka ferdén illesztett.

Mellsö lábközép : Kissé ferdén állított, eröteljes és rugalmas.

Hátsó végtagok : Jól izmolt, eröteljes, mérsékelten szögelt ; a talajra meröleges, és hátulról nézve párhuzamos. Nem kívánatosak a redök a combon és a lábszáron, a lábközépen, vagy türemkedések a csánkokon.

Csánk : Mélyen illesztett.

SZÖRTAKARÓ

Szörzet : Igen jellemö a fajtára; a rövid, durva kissé sörtés tapintású ször. A ször rövid és elálló a testtöl; de a végtagokon többnyire laposan simuló. Aljszörzete nincs. A szörzet hossza kb. 1-2.5 cm. Trimmelni tilos.

Szín : A fehér szint kivéve minden egyöntetü szín megengedett. A farok és a comb hátsó oldala néha világosabb. Egy kis sötétebb elszínezödés a háton és a füleken megengedett.

NAGYSÁG

Marmagasság : 44 -51 cm (17,5 -20 ins).

HIBÁK :

Hosszú törzs,

Premoláris fogak hiánya,

Megengedett marmagasságtól való eltérés.

SÚLYOS HIBÁK

Minden harapás, ami az ollós harapástól eltér (egy enyhe hátraharapás átmenetileg megengedett).

Hegyes keskeny fang.

Foltos nyelv (kivéve a rózsaszín-foltos nyelvet).

Nagy fülek.

Mélyen tüzött farok.

Hosszabb szörzet, mint 2.5 cm.

KIZÁRÓ OKOK

Lapos arcorri rész, erös hátra vagy elöre harapás.

Egyöntetü rózsaszín nyelv.

Befelé forduló alsó ajkak.

Kerek, kiálló szemek. Entropium, Ektropium.

A szemnél lévö redk vagy szörzet, mely a szemek látását hátráltatja.

Álló fülek.

A farok hiánya vagy csonka farok.

Mély redök a testen, (kivéve a marnál és a farktönél) redök a végtagokon.

Nem egyöntetü szörzet (albínó, csíkos, foltos, pöttyös, fekete vörös jegyekkel, nyereg szer elszínezödés).

Minden müvi beavatkozás ( Föleg az ajkaknál és a szemhéjaknál)

Megjegyzés : A kanoknak két jól fejlett herével kell rendelkeznie, melyek a herezacskóban helyezkednek el.

**********

A SHAR-PEI TÖRTÉNETE

A kínai Shar pei nagyon ösi fajta. Bizonyos leletek és szoborábrázolások alapján már a Han dinasztia (i.e. 206 i.u. 220) idején is ismert volt.

Évszázadokkal ezelött nagyon elterjedt volt Kína déli tartományaiban és a Dél-kínai Tenger környékén. Eredete és gyökere Dialackba vezethetö vissza. Egy Guangzhou kantonhoz közeli vidékre. Nagyon gyakori volt Dah Let városban.

Soha nem volt luxuskutya. A kisparasztok munkakutyája volt. A vidéki életben csak olyan kutyának volt helye, melynek funkciója is volt.

Egy korai brit szerzö tanulmányozta a keleti kutyafajtákat és leírta az eredeti fajtákat, melyek mastiffal, buldoggal és utcai kutyákkal voltak keresztezve. Feltárta azt is, hogy ebben a hatalmas országban milyen szerepet kaptak az ebek.

Dél-kínában atlétikus, rövid ször, izmos és jó harapással rendelkezö egyedeket talált. Harci küzdelmekben és örzésre használták. Az eredeti Down Homes kennel ennek felel meg (természetesen ezek nagyobb példányok voltak, mint a maiak)

Kína középsö területein ház és nyájörzésre használták. Továbbá mint a terrier típusú kutyáknak ezeknek is volt patkányfogó ösztönük. Nagy csontozatú, atlétikus, és közepes méretüek voltak. A délieknek rövidebb, az északiaknál tömörebb végtagjaik voltak. Még ma is fellelhetö a patkányfogó ösztön. Sok Shar pei rágcsálókra, mókusokra, macskákra vagy egyéb kisállatokra is rátámad, kivéve, ha velük együtt nött fel.

Még ma is tudna nyájat örizni, ha lehetöséget kapna rá. Igaz, nem ugatnak csak, oldalba lökik a terelendö állatot. Valószínüleg ez az ösztön nyilvánul meg akkor is, amikor az ételes táltól elzavarják a többi kutyát. Az észak kínai területeken nagyon gyakran elfogyasztották öket, és a börüket feldolgozták.

A Chow chow-val közeli rokonságban van. Ez vagy öse volt a Shar pei-nek, vagy egyéb köze volt hozzá (Matgo Law felvetette a két faj keresztezdését is). Mindkét fajta egy idöben létezett és az Orthopedic Foundation for Animals beosztása szerint valószínleg a tibeti mastiffból származtathatóak.

A Shar peiben a Chow chow ösi vonásai fedezhetök fel. Kékesfekete nyelv, entrópia, a recesszíven öröklödö bear-coat stb.

A Shar pei kétségtelenül intelligenciája, ereje, szigorú tekintete és fenyegetö megjelenése miatt lett tenyésztve. Kék nyelvéröl, mely ugatáskor még kifejezöbb volt azt gondolták, hogy elüzi a rossz szellemeket.

A Shar pei története során kutyaviadalokban is szerepet kapott. Az erösebb testalkatú kutyák behozatalával a viadalokban már nem volt olyan sikeres és mellözni kezdték. Emiatt, valamint a kommunista Párt által minden kutyára kivetett magas adó miatt a fajta egyedszáma erösen visszaesett.

1950 körül alig akadt hírmondójuk. Néhány Kínában maradt, valamint Hong Kong-ba, Taiwanba és Macaoba átcsempészett példány képviselte a fajtát. A Shar pei elsö fellendülése 1970ben kezddött. Két Hong Kong-i tenyésztö (Chung Jones kennel és Matgo Law Down Homes kennel) érdekldését felkeltette a fajta.

Law elsö kutyáját egy Hong Kong-i piacon 80 helyi dollárért vásárolt Shar pei volt. Ez egy jó testfelépítésü, nem jó fejü és álló fülü szuka volt. A második kutyája egy kutyaviadalokat szervezö férfitól származott (Down Homes Sweat Pea). Ezt jó fogazat, mélyen ülö szemek, kicsi és fekvö fülek, egészséges test, de foltos bör jellemezte.

A késöbbiekben Law bejárta Kína néhány területét és rátalált a sárgásbarna nyitott szemü Down Homes Annie Revival-ra. Egy kutyaviadalban súlyosan megsérült kutyát(Down Homes Lown Nosed Buddha) félholtan hazavitt és meggyógyított. Ez lett a legsikeresebb fedezö kanja és késöbb az USA-ba exportálták.

Az elsö USA-ba exportált kutyák nem úgy néztek ki, mint a maiak. A korábbiak gyenge csontozatúak és hosszú lábúak voltak. 1960-ig a húspofa ismeretlen volt. Az újabb egyedeknél a szörzet hosszabb lett és a fej masszívabb. (Felmerül emiatt más fajtákkal való keresztezés lehetösége is.)

1966-ban Hong Kong kennel klub nem regisztrált újabb egyedeket. A Shar pei ismét veszélybe került. A fajta második megmentése a Hong Kong és Kowloon Kennel Klub megalakulásával kezddött. Kialakították a standardot is. 1966-ban Chung egy szukát exportált az USA-ba. Lucky Herman Smith tulajdonába került. Csak 4 évvel késbb regisztrálták. 1966 és 67-ben újabb 5 kutya érkezett az USA-ba (kettö eredete ismeretlen volt).

Az amerikai fellendülése a fajtának 1973-ban vette kezdetét. Az ottani kutyamagazinban Matgo Law írt egy cikket és arra figyelmeztetett, hogy ha Hong Kong ismét Kína birtokába kerül /1977/ a Shar pei sorsa véglegesen megpecsételödhet. Rengeteg reagálás és érdeklödés volt. Sajnos az elsö megérkezett példányok nagyon sok hibával rendelkeztek, továbbá sokan nagyon hamar akartak meggazdagodni és a fajtán belül igen nagy sokféleség alakult ki. Szerencsére az USA-ba bekerült példányok az alkalmazkodás túlélöi voltak és valószínüleg elég erös génállománnyal rendelkeztek. Ebböl a kevés egyedszámból indult meg a tenyésztés.

A nyugati part tenyésztöi /Kalifornia, Texas/ megtartották az eredeti fajtastílust. Középnyugaton és keleten különbözö kinézeteket tenyésztettek. Ma a regionális különbségek sokkal élesebbek, mint más fajtáknál. (1984 körül alakult ki a többféle szörzet is)

Az USA-ban, 1974-ben megalakult a Kínai Shar pei Klub. Az elsö itt regisztrált kutya a Macao-ból érkezett fekete Down Homes Kung Fu volt. Súlyos trópusi gombafertözéssel érkezett és 1979-ben, gyomorcsavarodásban elpusztult. Szerencsére fia Am. Ch. Walnut Lanes China Foo 13 évig élt és tovább örökítette a vérvonalat. Az elsö tenyésztök Albright-ék voltak. Elsö importjuk Down Homes Mui Chu. 1973-ban 3 évesen és fedeztetve érkezett, sajnos utódok nem lettek. (féregfertözése lehetett) 1976-ban, bélcsavarodásban elpusztult. Louis Alexander elsö importja a 2 éves Down Homes Little Pea volt. 3 évvel késöbb a San Franciscoi reptéren akarták fedeztetni, de megszökött a reptéren és több mint 2 napig nem lett meg. Az Amerikai Kennel Klub 1976-os találkozóján adtak a fajtának hivatalos nevet (Kínai harci kutya) és fektették le a standardot.

Az ekkor fellelhetö 100 egyed közül 21 Law-tól származott, Albright-ék saját tenyésztése 19, Seas-é 13, Skinner-é 10 egyedbl állt. További 37 kutya 16 tenyésztö tulajdonában volt. Megszabták a minimum árakat is: szuka 500 dollár, egy fedeztetés 200 dollár.

A 90-es évek elejére a fajta egyedszáma robbanásszerüen megnött. Természetesen felmerül a kérdés, hogy jó-e ez, hiszen az eredeti génvariáció lehetöségek igencsak gyérek voltak.

Európába elöször Németországba került be a Shar pei 1979-ben. Linda Reinelt Gebauer a fekete Bedlams Lover Boy-t és a fekete szukát Bedlams Love Song-ot vásárolta meg az USA-ból. Mindkét kutyának jó szeme és harapása volt. A kan nyelve kékesfekete, míg a szukáé foltos volt.

A Down Homes kennelböl két kutyát vett (Cream Zulu és Zambo) Zambo a svájci Schlueb asszony tulajdonába került és azonnal szemhéjmütétet kellett a kutyánál csinálni. Cream Zulu és Zambo is krémszínüek voltak, erös testalkatúak, de hiányoztak a zápfogaik és fekete pókok százai élsöködtek a börükben.

A müncheni Gertrud Schlauderer a kennelböl a sárgásbarna Bang-Bang-et /börbetegségét 7 hónapig kellett kezelni/ és késöbb Egot vásárolta meg. 1980-ban Linda Reinelt Gebauer még 2 szukát vásárolt Hong Kong-ból Pak Pak Chu-t és Milky W Star II-t. Az egyik olyan súlyos állapotban volt, hogy elhatározta több Shar peit Hong Kong-ból nem vásárol. Az elsö európai szaporulat Love Song és Lover Boy utódai voltak. 3 fekete kan, és egy krém színü szuka. Egy kant megtartott, de ez sajnos 9 hónaposan végbélbetegségben elpusztult.

A szuka, Tsihmaos Ah Ling, Brökel asszony tulajdonába került. Az elsö szaporulat /Cream Zulu az apa/ szukája volt Lux Ch. Dah Lets Asha, fedeztetve Angliába került és 8 utóda lett /7 megmaradt/.

Gebauer asszony második szaporulatában 4 kan és 2 szuka volt /Cream Zulu az apa/. A Weinberggel való közös munka ezután megszünt. Weinberg megtartotta Love Song-ot, Zulu-t lés Tsihmao Boom Boom-ot és megalapította a Kung Fu kennelt. 10 szaporulata volt a kennelnek és innen kerültek kutyák Spanyolországba, Itáliába, Franciaországba és Angliába.

Angliában 1982-ben kezdödött a tenyésztés. Az egyik szuka, mely a Down Homes kennelböl származott /Jonoesqe of Heathstyle/ talán az egyetlen Hong Kong-ból származó példány volt, mely nem hagyott kívánni valót maga után. Sajnos korán elpusztult / megmérgezték/.

**********

A SHAR-PEI TULAJDONSÁGAI ÉS SZÍNEI

Intelligens kutya, de nagyon makacs, konok. Sokszor felülbírálja gazdáját, képes önálló döntéseket hozni,ezért következetesen kell nevelni. A shar-pei a család tagja és el is várja, hogy úgy kezeljék. Színes nyelve nem betegség. Etetésére nagyon oda kell figyelni, ALLERGIÁRA hajlamos!!! Az "egész család kutyái", tehát nem választanak egy embert maguknak. Bár néha "valakit" külön figyelemmel tüntetnek ki. Bizalmatlan fajta, idegenekkel távolságtartó, de soha nem agresszív. Természetük bizonyos szempontból változó, mint ahogy a kinézetük is.Van köztük pusziosztó, magánakvaló, morgós, pörgös, lusta. Viszont javarészt nagyon tiszta kutyák, a legtöbb kölyök már a "gyerekszobában" szobatiszta lesz.Igazi bohócok,és nagy gourmand-ok. Rengeteget képes aludni,de ha sétálni kell akkor nagyon mozgékonnyá tud válni.A vizet némelyik kedveli,de nagyrésze nem arról híres,hogy szeret lubickolni.Lakásban kertben egyaránt tartható,de a kertben biztosítani kell egy jól szigetelt kutyaházat a számára.Szivesebben tartózkodik bent a családdal,szereti a kényelmet.Gyerekekkel elég jól kijön,feltéve ha a gyerek nem nyúzza folyamatosan,és idöben szocializálva lett hozzájuk.Szeret vadászni,bár nem túl sikeres ebben a sportban.Falkában is elég jól tartható,bár vannak köztük renitens egyedek,akik nem tudnak beilleszkedni egy több tagból álló csapatba.Macskával is összeszoktatható,de ha saját macskánkat megszokta az nem jelenti azt,hogy másik,idegen macskát nem fogja kergetni.Elég jól tanítható,de sose várjunk töle olyan engedelmességet mint akármilyen munkakutyától.Agresszív bánásmóddal nem sok mindent lehet elérni náluk,esetleg csak annyit,hogy a kutya nagyon félös és bizonytalan lesz.Kedves,de következetes neveléssel,ezel a rohanó világban tökéletes,szeretetreméltó társra találhatunk benne.

A shar-pei bundája lehet rövidszörü,normálszörü,és hosszúszörü,de a hosszúször sok helyen,pl Magyarországon sem elfogadott,így nem tenyészthetö.

Szinben is elég változatos:

Kizárólag egyszínü változatok engedélyezettek. Az egyszínü kutyán azonban lehet kis árnyalat, különösen a háton és a fülön. Az árnyalata a kutya testszínének változata legyen (kivéve a sable szín),és lehetnek benne sötétebb szörszálak a bunda egész területén. Az alap szín kutyáknál fekete(faszén)pigmentáció található a börön, az orron,a nyelven,a szájon, az ajkakon és a talpakon.A öt elfogadott alapszín a következö:

Krém

Özbarna(fawn)

Vörös

Fekete

Sable

Az úgynevezett hígított színü(dilute)shar-pei-en sehol nincs fekete pigmentáció.A bör, az orr és a körmök a bundaszínbe beleolvadó saját színek.A szem lehet sötét vagy világos is.A nyelv színe az egész világostól a sötét levenduláig terjedhet.

Blue dilute

Apricot dilute

Red dilute

Cream dilute

Chocolate dilute

Izabella

Lila

A következö színek számítanak a kiállításból,és a tenyésztésböl kizárással járó hibának: albino,foltos,többszínü(foltokban),pettyes mintás,deres,black and tan vagy nyerges.Ezeket a szinváltozatokat némely országok elfogadják és ott tenyésztik is öket.

**********

A FAJTÁNÁL GYAKRABBAN ELÖFORDULÓ BETEGSÉGEK

ENTROPIUM

A Shar Pei-eknél talán a leggyakoribb kórkép.

A felsö az alsó szemhéj lateralis (külsö) szélének a befordulásáról van szó. A befordult szemhéj és a szempillák a szaruhártyát folyamatosan irritálják. Könnyfolyás, gyakori pislogás alakul ki. Súlyosabb és elhanyagolt esetekben a szaruhártya károsodhat. Ilyenkor sürgetö a mütéti megoldás. Néha elegendö a szemhéj felöltése (esetleg többször is), de gyakran megfelelö börterület kimetszése szükséges.

Kevés az olyan egyed, ahol legalább egyszer nem kell a szemhéjat felölteni, mely a jó sebészi technikának köszönhetöen a késöbbiekben nem is látszik. Az is igaz, hogy nem szabad egyenlöségjelet tenni a kissé laza, lógó szemhéj és az entropium közé.

Az öröklödése nem teljesen tisztázott. Többgénes, részben recessziv, részben domináns, esetleg változó erösséggel kifejezésre jutó.

Az esetek 68-80%-ban 8 hetes kortól látható az állandó könnyezés ill. gyulladás.

Ha több hónaposan alakul ki, akkor az öröklödés már nehezen bizonyitható, hiszen az entropium gyulladások után is kialakulhat.

A rendellenességet mutató kutyákat tenyésztésböl vonjuk ki.

AMILOIDOSIS

A betegséget egy hyalin fehérjeanyag (szérum amiloid antigén) parenchimás szervekben (pl. vese, máj) való felhalmozódása okozza.

50%-ban más betegségekhez (gyulladások, daganatok) társul, mig a másik 50%-ban genetikai természetü.

12-24 hónaposan jelentkeznek az elsö tünetek, mint familiaris Shar Pei láz vaqy másik nevén duzzadt bokaizületi szindróma.

Hirtelen 40-41 fokos láz alakul ki. A boka (esetenként más izület is) fáj dalmasan megduzzad. Hányás, hasmenés, étvágytalanság, fokozott szomjúság és gyakori vizelet ürités tarkitja a kórképet. A láz sokszor (kezelés nélkül is) 24-36 óra múlva megszünik. A kutya sokszor másnap már jól érzi magát. A kórkép jól reagál lázcsillapitókra, antibiotikumokra, esetleg steroidokra. A láz azonban hetes-hónapos periódusokban visszatérhet. Majd föleg a vesékben, de más szervekben is (hasnyálmiriqy, bélrendszer) felszaporodik az arniloid-A és a kutya 3-5 éves korában föleg vese- és/vagy májelégtelenségben elpusztul.

Sem az okát, sem a gyógymódját nem ismerjük a betegségnek. A diagnózist vesebiopsziával lehet igazolni.

VON WILLEBRAND SYNDROMA

Ezt a kutyáknál leggyakoribb vérzészavart 50 fajtánál sikerült kimutatni.

Oka a VIII. alvadási faktor (antihaemophiliás globulin) molekulájának a defektusa.

Változó súlyosságú vérzészavarban nyilvánul meg. Sokszor csak késöbb, esetleges mütétek során derül ki.

Öröklödö betegség. Az ilyen kutya nem tenyészthetö.

HYPOTHYREOSIS

A pajzsmirigy alulmüködéséröl, elégtelen hormontermeléséröl van szó. 50 fajtánál sikerült eddig kimutatni a betegséget, és a belsö elválasztású mirigyek betegségei közül ez a leggyakoribb. A Shar Pei fokozottan érintett. 1-3 éves kor között jelentkezik, de a klinikai jelek csak késöbb észlelhetöek. A pajzsmirigy limfocitás beszürödése, szövetkárosodása és funkciózavara alakul ki és a végeredmény idült, sorvadásos gyulladás. Az elhizás csak ritkán fordul elö (habár az anyagcsere lassulásának a velejárója). Az elsö jelek a periodikusan, jelentkezö fertözésekben nyilvánulnak meg.

Jellemzö tünetek a szimmetrikus szörhullás és a ször sötétedése, tompultság, fázékonyság, késöbb terméketlenség.

A diagnózis nem mindig egyszerü, hiszen a hormonokból igen nagy tartalékok vannak a szervezetben és amig azok fel nem használódnak a kutya egészségesnek tünik. Emiatt az egyszeri vérvizsgálat is félrevezetö lehet. Csak a rendszeres stimulációs tesztek vezethetnek a pontos diagnózishoz. Fontos a korai felismerés és kezelés (megfelelö hormonkészitményekkel), küllönben a betegség megkeseriti a kutya életét. A terápia viszonylag egyszerü és könnyen megoldható.

Többgénes öröklödésmenete van.

IgA HIÄNY

Egy vizsgálat szerint a Shar Pei-ek 75%-a érintett valamilyen fokban. Az IqA antitest hiánya léguti, bör és emésztöszervi betegségeket okoz. Számos fertözés okozója is lehet.

Mivel a betegséget csak laboratóriumi vizsgálattal lehet kideriteni, gyakran nem kerül felismerésre.

ALLERGIA

Az allergizálódás történhet a légutakon keresztül (pl. virágporok belélegzésével).

A vezetö tünet nem a tüsszögés (bár direkt irritációja is van), hanem a viszketés. A mancsok nyalogatása, rágása, vakaródzás és orrdörgölés kórjelzö. Kiütések jelentkezhetnek a hason és a testhajlatokban. A legtöbb allergiás kutya a 6. hónaptól mutatja ezeket a tüneteket. Enyhébb esetekben antihistaminok és kiegészitö fürdök (melyek ideig-óráig a viszketést is enyhithetik) jönnek szóba. Súlyosabb esetben steroid-kezelésre kerülhet sor.

Vérvizsgálattal és börteszttel lehet igazolni.

Okozhatnak még allergiát ételek, gyógyszerek és rovarcsipések. Ez utóbbiaknál föleg a bolhacsipést kell kiemelni, a bolhanyál ui. erösen allergizáló.

Tavasszal, virágzáskor sárgásbarna váladékozás alakulhat ki a szemben. Ez nem kóros mindaddig, mig a kutya ki tudja nyitni a szemet és a szemgolyó tiszta.

MUCONOSIS

A Shar Pei-eknél a többi fajtához képest több ,,börnyák" van. Ez föleg hyaluronsavból áll, mely tiszta és nyúlós állagú. Kisebb sebek keletkezésénél szinte enyvként" müködik. Valószinüleg ez az alapja a ráncosságnak is. Ennél a betegségnél a bör alatti támasztószöveteket helyenként egy nyákszerü váladék helyettesiti. Csomókat lehet tapintani a börben, melyek esetenként gennyesen váladékoznak. Nöstényeknél a kórkép gyakoribb.

Ismert terápiája nincs. Antibiotikum adása és kiegészitö fürdök segithetnek.

DEMODICOSIS (SZÖRTÜSZÖATKA-KÓR)

Kórokozó a Demodex canis nevü atka, mely a kutyák állandó élösködöje és az egészséges kutya börén is megtalálható.

Tünetek csak az immunrendszer gyengülése (betegség, daganat, alultáplált sáq) vagy immundefektus esetén alakulnak ki.

Valószinüleg genetikai oka van (ezt eddig nem sikerült igazolni). Az esetek 90%-ban az immunrendszer teljes érettségének eléréséig (18-36 hónap) megfelelö kezeléssel regresszió lép fel. 10%-ban azonban súlyos tünetek alakulnak ki.

Kezdeti tünetek: enyhén hámló, szörtelen vörös börterületek (Észlelésükkor azonnal vigyük a kutyát állatorvoshoz!) alakulnak ki, majd ezek területén gennyes pustulák lesznek. Súlyos esetben a folyamat generalizálódik (vaskos, ráncos, pyodermás bör jön létre). Nyirokcsomó megnagyobbodás, majd a parenchimás szervek érintettsége következik, és végül az állat elpusztul.

BÖRBETEGSÉGEK

Egy részük másodlagosan alakul ki (Ig-A hiány, hypothyreosis)

Börredö dermatitis (büzös, nedvedzö, kipirult bör)

Allergiás dermatitis és folliculitis

Seborrhoea oleose (avas szagú, hámló, vérzö bör)

FELPUFFADÁS

Fokozott stresszhelyzet és levegönyelés (mohó evés és ivás) az okozója. Enyhébb esetben gyomorrontás a következmény, de súlyosabb esetben gyomorcsavarodás is kialakulhat. Itt sürgös mütéti beavatkozásra van szükség.

A tünetek puffadt has, elesettség, nyugtalanság végül sokkos állapot. A rizikót csökkenteni lehet az étel kisebb adagokban való adagolásával és azzal, hogy az étkezés és mozgás között minimum 2 óra teljen el.

KARTAGENER SYNDROMA

A légzörendszerben található csillószörök nem tudják az idegentest-szürö szerepüket ellátni és idült léguti fertözés alakul ki.

Gondolni kell a betegségre ismétlödö és kiújuló fertözések esetén.

Köhögés, orrfolyás és láz jelentkezik. Gyakran társul nemzöképtelenséggel, idült középfülgyulladással és süketséggel.

Az esetek felében situs inversus (a mellkasi és hasi szervek forditott fekvése) található.

Csak tüneti terápia van, amennyiben a fertözéseket uralni lehet, a kutya viszonylag normális életet élhet.

CIMSZAVAKBAN

Fogazat

Leggyakoribb a P1 (premolaris) és az M3 (molaris) hiánya.

Elöfordulhat, hoqy a P1 csak 10 hónaposan töri át az ínyt.

Recessziv több génpárhoz kötött öröklödés van a fogak esetében. Az állkapocs és a fogak kialakulását biztositó ún. fogléc külön örökletes háttérrel fejlödik, de igy a kettö egymástól függetlenül itélendö meg.

Szoros ajak szindrdma

Tömegesebb, húsos ajak fedi a fogakat, melyet a kutya rágás közben harapdál. Emellett az állkapocs növekedését is befolyásolja. Rossz lesz a harapás.

Orr

Tömegesebb orr esetében beszükülhet az orrnyilás és a kutya kórosan horkol. Ha ez súlyos fokú, sebészeti beavatkozás szükséges.

Fül

A Standard elönyben részesiti a kis füleket, de ez együtt jár a szük hallójárattal is. Nehezen tisztul-, fertözödhet.

Idült bakterialis vékonybélgyulladás

Valószinüleg IqA hiány áll a hátterében. Gyakran kombinálódik ételallergiával.

Csuklóizületi lazaság

A carpalis szalagok lazasága okozza.

MOZGÁSSZERVI BETEGSÉGEK

Az izületek harmonikus müködésének a felbomlása számtalan okból kialakulhat. Létrejöhet az izületet alkotó csontok rendellenes fejlödése, törések, ficamok, gyulladások és veleszületett rendellenességek miatt. A következmény porckárosodás és végül arthrosis.

A csontozat genetikai bántalmai sokgénes jellegüek és emiatt nehezen nyomonkövethetöek.

Csipöizületi displasia

Már 79 kutyafajtában igazolt, öröklött fejlödési rendellenesség. föleg a nagytestü kutyák hajlamosak rá, de enyhén a Shar Pei is érintett.

Az Orthopedic Foundation for Animals 1995-ös USA-beli felmérése alapján a tesztelt Shar Pei-ek 15.5%-a érintett. Annak ellenére, hogy 1970 óta minteqy 50-60%-os javulás észlelhetö, ez a szám még mindig maqas. Az elsö panaszok és tünetek 5 hónapostól 2 éves korig jelentkezhetnek. A vápa sekély, a fej deformált. Az izületi diszfunkció miatt chondropathia (porc károsodás) majd arthrosis alakul ki. A degenerativ elváltozások mértékével nem mindig vannak összhangban a panaszok. Sajnos sokszor csak akkor kerül a betegség felismerésre, mikor már az izületi elfajulás kialakult. Mivel manifesztációja a gyors növekedés idöszakában van, fontos szerepet ját szik az alul vagy túltáplálás is. A kialakult rendellenességnek 3 fokozata van.

Enyhébb esetekben a megfelelö diéta (fehérje-, kalcium-, foszfor és D-vitamin szegény) és túlzott fizikai megterhelés kerülése segithet. Fájdalomcsillapitók és non steroid gyulladáscsökkentök alkalmazása is szóba jöhet. Súlyosabb (mozgásbeszüküléssel, fájdalommal járó) kórképekben mütét szükséges. Néha elegendö a m.pectineus izom átvágása, mely a mozgásbeszükülést csökkenti, más esetekben a combfej eltávolitása ill. endoprothesis beültetése a megoldás.

Mivel öröklödik (recessziv, sokgénes öröklödés, mely változó erösséggel jut kifejezésre), az egyedet ki kell zárni a tenyésztésböl.

A szürés röntgen vagy DNS vizsgálattal lehetséges. Röntgennel 5-10 hónapos kortól lehet megnyugtatóan igazolni, de az 1 éves kor elötti röntgen nem tekinthetö véglegesnek.

Könyökizületi displasia

A könyökizületet alkotó csontok rendellenes, elégtelen fejlödése vagy csontosodási zavara okozza. A következmény itt is chondropathia, porcleválás és arthrosis. A rendellenesség elöfordulása kanoknál gyakoribb. Az elsö tünetek 4-5 hónaposan alakulnak ki. Ez az az idöszak, mikor az izületet alkotó csontok növekedése lelassul, kivéve a singcsonté (ulna). Átmenetileg izületi inkongruencia alakul ki. 6-8 hónaposan az eltérö növekedés helyreáll. Fontos tehát ezen kritikus idöszakban, hogy a kutya ne legyen túlzott fizikai rnegterhelésnek kitéve.

Fontos a korai felismerés és az idöben elkezdett terápia (gyulladáscsökkentök, diéta) mellyel kedvezö eredmények érhetöek el. A corticosteroidok alkalmazása kétséges (átmeneti javulás után rosszabbodás léphet fel). Ha mütétet kell végezni (levált és károsodott porcrészek eltávolitása), annak ideje 8-14 hónaposan a legoptimálisabb.

Öröklödik, emiatt a kutyát ki kell zárni a tenyésztésböl.

Szürése röntgen vizsgálattal történhet. Ha a felvétel 24 hónaposan is negativ - a kutya tenyészthetö.

Patella (térdkalács) ficam

Föleg kis testü kutyák hajlamosak rá, de a Shar Pei-nél is elöfordul. Öröklödö hajlamositó tényezök (sekély vápa, laza szalagrendszer, térdizületi varus-valgus állás) okozhatják.

Legtöbbször 6 hónaposan jelentkezik, de elöfordulhat késöbb is. A térdizület hajlitott helyzetében a térdkalács a vápából kimozdul és rugalmasan rögzül a térd medialis (belsö) oldalán. Ritkábban a lateralis (külsö) oldalán. A kutya ilyenkor 3 lábon fut. Spontán is viszaugorhat, de ha nem, akkor helyre kell tenni.

Mivel az okot kell megszüntetni (hiszen a ficam ismétlödhet) föleg fiatal kutyák esetében a mütét javasolt. Az ismétlödö ficamok az izületi porcot is kárositják, ami arthrosishoz vezethet. Többféle mütéti megoldás létezik, mely után 6 hét tehermentesités szükséges.

Röntgen vizsgálattal lehet igazolni ill. a térdkalácsra gyakorolt nyomás esetén, ha az fájdalmat okoz - figyelmeztetö jel lehet.

Mivel öröklödik (sokgénes, küszöbértéknél manifesztálódó), a kutyát ki kell zárni a tenyésztésböl.

Dr.Köfalvi István

orvos és zoologus

Diamond Line

Made by:

SMN

UK
Hungary
Vendégkönyv
This Site Was Created Using Wix.com . Create Your Own Site for Free >>Start